De Belgische klimgebieden
In België liggen tientallen kleinere en grotere klimgebieden. Een aantal daarvan zijn inmiddels gesloten om de rotsen en de omringende natuur te beschermen, anderen worden beheerd door particulieren en zijn dus niet vrij toegankelijk. De NKBV heeft een aantal afspraken met de Belgische klimbonden gemaakt. Daardoor mag je als NKBV lid, mits in het bezit van een klimjaarkaart, vrij klimmen in de volgende gebieden:
Freyr
Het grootste en belangrijkste klimmassief van België is Freyr. Freyr herbergt meer dan 600 routes in verschillende stijlen en moeilijkheidsgraden. De internationale uitstraling van dit gebied heeft er wel voor gezorgd dat een aantal routes al vele malen beklommen zijn. Voor beginnende klimmers betekent dit dat de gemakkelijke routes al redelijk glad zijn afgeklommen. De rotsen van Freyr zijn gelegen aan de Maas, net stroomopwaarts van Dinant. De rotsen bestaan uit een aantal dunne graten van kalksteen. Op deze rotsen zijn zeer gevarieerde routes te vinden, van plaatroutes tot overhangende routes en uiteraard andere vele klassiekers! Vanwege de grote historie van Freyr, zijn er ook een grote diversiteit aan haken te vinden. Freyr is niet behangen met keurige kettingrelais, waardoor een stukje kennis over haken en standplaatsen en een beetje eigen creativiteit wel van pas kan komen. Freyr heeft een eigen bivakveldje en hutje waar je kunt overnachten. Uiteraard niet zonder dat je eerst genoten hebt van een heerlijk Belgisch biertje van de tap van de plaatselijke klim-kroeg de Chamonix!
Beez
Na Freyr zijn de rotsen van Marche-les-Dames (Beez) het grootste klimmassief van België. Vanuit historisch hoogpunt worden de rotsen van Beez en Marche-les-Dames als een groot massief beschouwd. Het massief is echter onder te verdelen in drie sectoren: de rotsen te Beez, de rotsen van het militaire kamp en de rotsen achter het station. NKBV leden hebben enkel toegang tot de rotsen van Beez. Vanaf Tilburg zijn de rotsen van Beez als eerste bereikt. De rotsen strekken zich enkele kilometers uit langs de Maas, net stroomafwaarts van Namen. Net zoals alle rotsen in België bestaan de rotsen van Beez uit kalk. In Beez vindt je hoofdzakelijk korte routes. De structuur van de rots zorgt voor veel grotere grepen, maar ook voor vele kleinere vingergaatjes. Een van de grotere wanden, De Pink Floyd Wall, bestaat uit een rij gemakkelijke viertjes, prima geschikt voor een aanstormend klimmer.
Dave
De rotsen van Dave, zijn evenals de rotsen van Beez, gelegen rondom Namen. De rotsen van Dave hebben een hoogte tot wel 60 meter, waarbij je tot maximaal drie touwlengtes kunt klimmen. Dave is een gebied waar iedereen zich prima kan vermaken. Een groot massief met zeer gemakkelijke routes heeft een toepasselijk naam gekregen: de Roltrap. Dit massief is niet alleen zéér geschikt om je eerste klimmeters te maken, maar biedt ook prima mogelijkheden om het leggen van je mobiele zekeringen te oefenen. Volgens enkelen biedt dit massief zelfs alpine trainingsmogelijkheden op je D-schoenen. Daarnaast heeft Dave een grote diversiteit aan sportklimroutes op ieder niveau. Voor liefhebbers van daken in klimhallen heeft Dave zelfs een speciale verrassing
Durnal
De rotsen van Durnal zijn pas enkele jaren geleden geprepareerd door het Belgian Rebolting Team, pas sinds 2003 is dit gebied geopend voor klimmers. Durnal is het enige klimgebied in België dat bestaat uit zandsteen. De rotsen van Durnal zijn gelegen nabij Yvoir, in de omgeving van Dinant. Dit kleine massief bestaat 58 korte enkele touwlengtes, waarvan slechts enkele routes die moeilijker zijn dat 6a. Vanwege de goede (recente) behaking is dit gebiedje uitstekend geschikt voor beginners. Ook is dit gebied bij uitstek geschikt om het voorklimmen te oefenen. Bijzonder kenmerk: een groot aantal routes zijn genoemd naar bekende Belgische Bieren.
Hotton
Het klimmassief van Hotton is met zijn ligging aan de Ourthe, één van de mooist gelegen klimgebieden in België. Hotton is enkele tientallen kilometers achter Namen gelegen, nabij het plaatsje Marche-en-Famenne. In Hotton zijn hoofdzakelijk enkele touwlengtes te vinden. De routes in dit gebiedje verschillen van prachtige schoorstenen tot een aantal schitterende platen, waarvan enkele zelfs boven de Ourthe zijn gelegen (met een instap geschikt voor zomerse dagen). Onder de plaatsroutes bevindt zich volgens sommigen de mooiste plaatroute van België, La Big Ben.
Les Arwirs
Van oudsher herbergde de rotsen van Les Arwirs een steenmijn. Met behulp van grote hoeveelheden springstof werd het gesteente gereed gemaakt voor verwerking. Dit heeft als gevolg dat de hoofdwand van Les Arwirs niet op natuurlijke manier gevormd is, maar een unieke plaatstructuur heeft gekregen. In 2002 heeft is dit klimmassief onder handen genomen door het Belgian Rebolting Team. Het klimmassief bestaat grofweg uit drie delen. De hoofdwand bestaat uit een plaatwand die op sommige plaatsen tot 70 meter hoog reikt. Zowel op de hoofdwand, als op de sector links van de hoofdwand kan tot maximaal drie touwlengtes geklommen worden. Bijzonder is ook de Noordwand. Deze geheel natuurlijk gevormde wand is continue overhangend, wat een aantal technische en atletische routes tot gevolg heeft.
Comblain-la-Tour
Nabij de grotten van Hamoir liggen de rotsen van Comblain-la-Tour. Op dit moment werkt het Belgian Rebolting Team hard aan de behaking van klimmassief te Comblain-la-Tour. Zodra dot gebied gereed is, zal het ook toegankelijk zijn voor NKBV leden, we houden je op je hoogte.
De Duitse Klimgebieden
Nideggen
In de Duitse Nordeiffel ligt het gebied Nideggen. Totaal anders dan de Belgische kalksteengebieden, klim je hier op torens van rood zandsteen gemixt met kiezels. De rode zandsteen torens zijn gemiddeld zon tien meter hoog. De kiezels zorgen voor het plastiek-grepen-gevoel in de rotsen. Een groot aantal van de gebieden in de omgeving Nideggen zijn inmiddels gesloten, alleen in de gebieden Effels, Hirtzley en de Krefelder Hüttenfels (Heimbach) mag nog geklommen worden. Samen zijn deze gebieden goed voor ongeveer 170 routes tussen de IIe en IXe graad. Om het erosie gevoelige zandsteen enigszins te besparen geldt in heel Nideggen een magnesium verbod. De tophaken in Nideggen bestaan uit zogenaamde varkensstaartjes, deze tophaken zorgen ervoor dat je eenmaal boven aan je route niet hoeft om te boven. Simpelweg je touw om het varkensstaartje gooien en je partner kan je laten zakken. Niet alle routes in Nideggen zijn even goed behaakt. Het kan voorkomen dat je de grote haakafstand tussen de tweede en de derde haak ervoor zorgt dat je nog steeds op de grond kunt vallen. Een aantal klassiekers zijn nog steeds in klassieke staat behaakt. Zo is het eerste setje in de klassieker Zitrone (moeilijkheidsgraad VII-), pas na vier meter in te hangen. Vanwege de technische instap heeft ooit iemand een haak op 2 meter ingeboord. Deze haak is echter snel weer afgezaagd, want als je geen klassiekers durft te klimmen, moet je ergens anders gaan klimmen. Voor Nideggen geldt een toegangsregeling. Dagkaarten zijn te koopt bij het plaatselijke benzinestation voor 3,50 euro.
Klimmen in België en andere gebieden.
De Bergsportverzekering
Om mee te gaan op een TilSAC weekend moet je allereerst lid zijn van de landelijke bergsportvereniging, de NKBV. Zonder dit lidmaatschap kan je namelijk geen gebruik maken van de bergsportverzekering die door de NKBV wordt aangeboden. Ook andere verzekeringsmaatschappijen bieden een bergsportdekking aan, bijvoorbeeld Elvia. Helaas bieden deze verzekeringen niet voldoende dekking. Als beginnend TilSAC-lid klim je namelijk met TilSAC instructeurs. Deze instructeurs zijn alleen verzekerd wanneer zij met NKBV leden klimmen, vandaar dat iedere beginner ook een NKBV verzekering moet afsluiten. Een lidmaatschap bij de NKBV kost je ongeveer 38 euro per jaar. Wanneer je in het laatste kwartaal lid wordt, is het lidmaatschap voor dat jaar gratis, mits je komend jaar ook lid blijft. De verzekering komt neer op 20,50 euro per jaar. Hiermee ben je ook verzekerd voor andere outdoor activiteiten, waaronder ook een wintersportvakantie. Bekijk voor specifieke vragen de polisvoorwaarden, deze zijn te downloaden vanaf de NKBV site. Op dit moment onderzoekt de Nederlandse Studenten Alpen Club (NSAC) de mogelijkheid om voor beginners een verzekering voor één weekend af te sluiten. We hopen dat dit in de toekomst mogelijk gaat worden, we houden je op de hoogte!
De klimjaarkaart
Als Nederlander mag je niet zomaar in de Belgisch rotsen gaan klimmen. De beelden waarbij in het verleden busladingen vol Nederlandse klimmers de Belgische rotsen bestormden, staan menig Belg nog vers in het geheugen. Om de toestroom van Nederlandse klimmers naar de Belgische rotsen te reguleren, hanteert de NKBV een klimkaartregeling. De NKBV heeft met de meeste Belgische klimgebieden een aantal afspraken gemaakt. Dit heeft als gevolg dat je niet zomaar mag gaan klimmen in de Belgische rotsen. Als NKBV lid kan je ieder jaar een klimjaarkaart aanschaffen. Deze klimjaarkaart geeft je toegang tot de Belgische rotsen. Wanneer je in het weekend individueel wilt gaan klimmen, moet je je voor donderdag voorafgaand aan het weekend, aanmelden bij het NKBV bureau. Aan deze reservering zijn geen kosten verbonden. Zij registreren je naam en bekijken of er nog plaats is in het klimgebied waar jij heen wilt gaan. Voor ieder klimgebied geldt een maximum aan plaatsen. Echter de ervaring leert dat het maximum in deze gebieden nog nooit bereikt is. Wanneer je op werkdagen wilt gaan klimmen, hoef je je niet aan te melden. Wel moet je ten allertijde je klimkaart en lidmaatschapskaart kunnen tonen aan een eventuele controleur. Per persoon kun je maximaal vijf mensen aanmelden, inclusief jezelf. De klimjaarkaart kost 19 euro per jaar.
De Blokkaart
Om ook het klimmen in groepen te reguleren deelt de NKBV blokkaarten uit. Aan het begin van ieder kalenderjaar krijgt TilSAC een aantal weekenden toegewezen. Per weekend zijn negen blokkaarten beschikbaar in een toegewezen gebied. Wanneer wij met TilSAC gaan klimmen maken wij gebruik van deze blokkaartregeling. We kunnen ons dan met een groep van maximaal negen mensen aanmelden om in het toegewezen gebied te gaan klimmen. Wanneer je geen klimjaarkaart hebt, kun je voor één weekend een blokkaart kopen. Deze blokkaart kost je vijf euro, je moet dan wel NKBV lid zijn. Wanneer je wel in het bezit bent van een klimjaarkaart, melden we je wel aan op een blokkaart, maar er worden geen extra kosten in rekening gebracht. Zodra je met TilSAC gaat klimmen wordt dit allemaal voor je geregeld door de klimcommissaris.
Klimmen in andere gebieden dan België
De klimkaartregeling en blokkaartregeling gelden alleen voor de Belgische Klimgebieden. In andere klimgebieden dan België ben je vrij om te gaan klimmen waar en wanneer je wilt. De meeste gebieden zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Voor een aantal gebieden moet je een toegangskaartje kopen, zoals het gebiedje Nideggen in Duitsland. Ook voor het klimgebied Berdorff in Luxemburg geldt een aangepaste klimregeling. Een kaartje voor Berdorff moet je schriftelijk aanvragen bij met ministerie van natuurbeheer (voor voorwaarden zie NKBV site). Wanneer je zelfstandig gaat klimmen, ben je niets verplicht. Uiteraard is het zéér verstandig om een goede bergsportverzekering af te sluiten, maar ook andere bergsportverzekeringen dan de NKBV verzekering dekken je klimavontuur in het buitenland. Wanneer je met TilSAC in andere klimgebieden gaat klimmen, moet je wél een NKBV verzekering hebben om gebruik te maken van de diensten van onze instructeurs.